5 Mayıs 2015 Salı

Meşhur Afyon Sucuğu Nasıl Yapılır?

Bugün sizlere Afyon'un meşhur lezzeti Afyon sucuğunun tarifini vermeye çalışacağım. Evinizde sucuk yapmak için; sucuk doldurma aparatı olan bir kıyma makinesi temin etmeniz gerekiyor. Kıyma makinesi bulamazsanız bir plastik bir huniyi sucuk doldurma işlemi için kullanabilirsiniz.

Sucuk yapımının en önemli kısmı gerekli olan malzemeyi bulmaktır. Kıymayı güvendiğiniz bir kasaptan alın.  (Afyon için Uzun Çarşıdaki Seçkin Kasabı tercih edebilirsiniz) Kıymayı alırken benden size tavsiye; kasaba sucuk yapacağınızı söyleyip yağlı kıyma almayın. Kasabınızdan az yağlı kıyma alıp kıymanın %25'i yani bir kilo kıyma için 250 gram iç yağı ilave edin. İç yağı olarak gömlek yağı kullanın. (Afyon'da gömlek yağını bedesten'in arkasında kasaplar çarşısında bulabilirsiniz. sırf iç yağı satışı yapan dükkanlar var.) Sıra geldi bağırsak almaya. Afyon'da yine bedesten'in arkasında kasaplar çarşısında iki tane bağırsakçı var oradan her bir kilo sucuk içi için 1 metre bağırsak alın. (Akşam erken saatten sonra ve pazar günleri kapalı.)

Şimdi sucuk içi için gerekli malzemeyi sıralayalım:

2 kilo dana kıyma (tek çekim)
yarım kilo gömlek yağı (tek çekim)
15 diş ezilmiş sarımsak
2 yemek kaşığı acı toz biber
2 yemek kaşığı tatlı toz biber
2 yemek kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar (isteğe bağlı)
2 buçuk yemek kaşığı tuz (kaya tuzunun öğütülmüşü tercih edilir.)

İlk önce aldığınız gömlek yağını kıymayla birlikte bir kez de siz çekin. Böylece kıyma ile yağ birbirine iyice karışır. Daha sonra yukarıda sıraladığım malzemeleri de ekleyip çiğ köfte yoğurur gibi iyice yoğurun. Tabi bu yoğun kıvamdaki sucuk içini rahat yoğurmak için ara sıra elinizi içme suyuna daldırarak ıslatın. Baharatın karışımın her yerine geçmesi için en az 20 dakika yoğurma işlemine devam edin. Daha sonra hazırladığınız için üzerini kapatıp serin bir yerde veya buzdolabında bir gece saklayın.

Sabah kalktığınızda ilk işiniz; bağırsakları içerisine bir çay bardağı sirke eklenmiş ılık suda 15-20 dakika bekletmek olsun. Daha sonra geceden hazırladığınız sucuk içinden bir miktar alıp tavada pişirin. Eksik olan malzemeyi tespit edip ekleyerek tekrardan yoğurun.

Şimdi sıra geldi hazırladığınız sucuk içini bağırsağa doldurmaya. Suda iyice yumuşayan bağırsağı; kıyma makineniz varsa aparatın ucuna, huni ile dolduracaksanız huninin ucuna geçirerek biriktirin, siz sucuğu bastıkça bağırsak açılarak dolacaktır. Kullanacağınız miktarda kangal haline gelince pamuklu yorgan ipliğiyle bağlayıp kesin.

Yaptığınız sucukları güneşsiz serin bir ortama bir hafta asın. Hava boşlukları olursa iğne ile delerek yok edin. Evet sucukların rengi hazır aldığınız sucukların renklerine benzemiyor değil mi gayet koyu renkteler. Şaşırmanıza gerek yok çünkü siz kırmızı renklendirici kullanmadınız ve gayet doğal ve lezzetli sucuklarınız oldu.

Ve en önemlisi sucukları dışarıda bekletmeye kalkmayın. Koruyucu madde kullanmadığınız için sucuklarda bağırsaktan başlayan beyazlanma olmaması için buzdolabında hatta dondurucu da bekletmeniz gerekiyor. Böylelikle sucuklarınızın daha uzun ömürlü olacaktır.

Afiyet olsun.



3 yorum :

  1. tesekkurler bu hizmet için emegine saglık.denicem :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler kolay gelsin

    YanıtlaSil
  3. Sucugu ilk defa yapacagiz insaallah guzel olur emeginiz icin tesekkurler

    YanıtlaSil