12 Mayıs 2015 Salı

Afyon'da Nereden Ne Alınır?

     Bugün size Afyon'da nereden ne alınır nerede ne yenir onları anlatmaya çalışacağım. Afyon ege kültürüyle iç anadolu kültürünün kesiştiği bir yer. Bu durum yemek kültürüne de yansımış. Afyon mutfağında iç anadolunun et yemekleri ve hamur işi büyük yer tutmakla beraber daha önce yemediğiniz sebze yemeklerini burada tadabilirsiniz. Semt pazarlarına çıktığınızda bir çok ot çeşidi (ekşimen, haşhaş otu, ebe gümeci, güneyik, ısırgan...) görebilirsiniz.

     Afyon deyince akla ilk sucuk, kaymak, lokum ve haşhaş gelir herhalde. Afyon'da neredeyse her kasap kendi sucuğunu yapıyor. Sucuğun lezzeti; içinde kullanılan ete, yağ oranına, baharat miktarına göre değişiyor. Sizde kurban etlerinizden kasaplara sucuk doldurtabilirsiniz. Hatta siz de buradaki tarife göre damak tadınıza uygun kendi sucuğunuzu yapabilirsiniz. Tarif için tıklayınız. Afyon'da bir çok sucuk markasını deneme şansı bulduk, bizim damak tadımıza uyan ise Ahmet İpek Sucukları (36 TL/kg) (Uzun çarşı girişi sağda) oldu. Afyon'da et fiyatları (32-34 TL/kg) da uygun. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere göre yüzde yirmi daha ucuz. Sakatat tercih edenler için ise Doğan Ciğercisinin ürünleri taze.

     Afyon'da lokum ve kaymak şekeri için tercih edebileceğiniz adres ise Yayla Lokumcusu (uzun çarşı sağdan ilk ara) özellikle kaymaklı lokumunu (17 TL/kg) denemelisiniz. Ama şimdiden söylemeliyim ki en az yarım saatlik bir kuyruğa hazır olun. Bana kaymak şekeri çok ağır geldi ama yine de güzel. Süt kaymağını (7-8 TL/kutu) çarşıdaki bir çok dükkanda bulabilirsiniz ama hepsi aynı marka kapalı ambalajda ve biraz fabrikasyon geldi bana yine de büyük şehirlerdekilere göre gayet iyi. Ben ise size bir pazar yeri bulup kaymağınızı (5 TL/tabak) köylü teyzelerden almanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda pazarda taze süt, yoğurt, köy peyniri, yumurta da bulabilirsiniz.

     Afyon'da haşhaşlı, ıspanaklı, patatesli bükme gibi hamur işleri almak için ise herkesin ortak fikri Hisar Ekmek (tarihi PTT karşısı hatta biraz çaprazı). Pasta almak için ise Gülyurt'u (uzun çarşı girişi solda) tercih edebilirsiniz. Özellikle bademli ananaslı pastasını tek geçerim. Hülya Pastanelerini de öven çok oldu ama daha deneyemedim deneyince yazarım inşallah. Tatlı almak için ise kaymaklı ekmek kadayıfında Aftat (uzun çarşı girişi solda), baklavada Kahramanmaraşlı Şahin Usta (tarihi PTT karşısı) tavsiye edilir.

      Görüşmek üzere...

1 yorum :

  1. Bilgileriniz için teşekkürler. Afyon da kumaş pazarı veya dükkanlar ile ilgili bilginiz var mı?

    YanıtlaSil