15 Mayıs 2015 Cuma

HDP Meclise, MHP AK Partiyle Koalisyona

     Seçim öncesi anketler havada uçuşuyor. Her parti finansmanını sağladığı şirketlere kendini başarılı gösteren anketler yaptırıyor, öyle tarafsız anket yok sizin anlayacağınız.

     Seçim öncesi yapılan tüm hesaplarda kilit parti HDP. Öyle ki HDP'nin barajı geçmesi demek bir çok anket firmasının hesabına göre Ak Partinin kıl payı tek başına iktidarı kaçırması demek. HDP'nin baraj altında kalması ise Ak Parti'nin yine bir kaç milletvekili ile 330 referandum barajını geçmesi demek. Bu da Erdoğan'ı başkanlık sistemi noktasında umutlandırabilir. Tabi ki referandum da bıçak sırtı (%50-50 bandında) Ama görünen o ki Ak Parti hiç bir halükarda anayasa değişikliği yeter sayısı olan 367 milletvekillini bulamıyor.

     HDP seçim barajını aşması durumunda mecliste yaklaşık 60 milletvekiliyle temsil edilecek. HDP'ye en yakın duran parti CHP gözüküyor ama iki partinin sandalye sayısı hükümet kurmak için yeterli değil. Böyle bir hükümette MHP'nin yer alması veya dışarıdan desteklemesi imkansız siyasette var oluş felsefelerine ters. Aynı şekilde CHP-MHP koalisyonuna HDP'nin de destek vermesi mümkün değil.

     Ak Partinin seçimden birinci parti olarak çıkması kesin gözüküyor. Ama HDP'nin barajı aşması durumunda Ak Partinin bir kaç milletvekili ile 275 bandının altında kalması yüksek ihtimal. Böyle bir durumda Ak Parti ya diğer partilerden 5-6 milletvekili transfer etmeye çalışacak (Türk siyaset tarihi yeni bir "Güneş Motel olayı" ile karşı karşıya kalabilir.) ya da diğer üç partiden biriyle ortak hükumet kuracak. Her iki ihtimalde de Erdoğan'ın başkanlık sistemi projesi rafa kalkacak.

     Ak Partinin CHP ile ortak hükumet kurması tamamen ihtimal dışı. Bu hükümet ihtimali her iki partinin isteyerek oluşturduğu iki kutuplu siyasetin sonunu getirebilir ki bunu ne CHP ne de Ak Parti ister. Ak Partinin bu zamana kadar çözüm sürecini birlikte götürdüğü HDP ile hükümet kurması Erdoğan'ın ve Demirtaş'ın karşılıklı sert açıklamalarından sonra imkansız. Aynı zamanda Ak Partinin içerisindeki milliyetçi muhafazakar kesimin tepkisinden çekinecek olan Davutoğlu'nun bu riski alacağına sanmıyorum. 

     Erdoğan'ın milliyetçi açıklamalarına ve MHP kurmaylarının bir taraftan hükümeti sert bir şekilde eleştirirken diğer taraftan hükümetin projelerine sahip çıkmasına ve Ak Partiyle koalisyona kapılarını tam olarak kapatmamasına bakılırsa, HDP'nin barajı geçmesi durumunda, seçim sonrası en güçlü ihtimal Ak Parti-MHP koalisyonu olarak gözüküyor. Ak Parti-MHP koalisyonu; Ak Partiye en az zararla seçimden çıkma şansını ve iktidarını devam ettirme imkanını verirken MHP'ye ise alacağı bir kaç icracı bakanlıkla kendini gösterme ve oy oranını arttırma imkanı sağlayacaktır.

     Sonuç olarak HDP'nin barajı geçmesi MHP'yi Ak Parti'ye iktidar ortağı yapabilir. Siyasetin cilvesi işte...

0 yorum :

Yorum Gönder