20 Mayıs 2015 Çarşamba

Başkanlık Sistemi: Tüm Söylenenleri Unutun

     Başkanlık sistemini Turgut Özal'dan sonra ülke gündemine tekrardan taşıyan Erdoğan oldu. Ve maalesef tüm ülke başkanlık sistemini Erdoğan taraftarlığı yada karşıtlığı üzerinden değerlendirdi. Karşıtları başkanlık sistemini diktatörlükmüş gibi sunmaya gayret gösterdi. Bu eleştiriler de Erdoğan'ın tek adamlığının etkisi tabi ki yadsınamaz.

     7 haziran seçimleri bir başkanlık sistemi referandumuna dönüşmüş durumda. Tüm muhalefet Erdoğan'ı başkan etmemek üzere anlaşmış durumda. Yıllardır meydanlarda üniter sisteme eleştiriler düzen, yerinden yönetim diye yeri göğü inleten HDP bile parlamenter üniter sistem savunucusu oldu çıktı.

     Erdoğan da başkanlık sistemini yanlış anlamış durumda. Amerikan tipi başkanlık sistemini eleştirirken "Bizde öyle bir başkanlık sistemi olamaz. Bakın Obama'ya istediği kararları çıkaramıyor Temsilciler meclisinden. Bizim sistemimiz Türk tipi olacak." ifadelerini kullanarak tüm yetkileri üzerinde toplayan bir başkan olma hayalini dile getiriyor.

     Şimdi size tüm bu tartışmalardan uzak bir başkanlık sistemi tarifi yapacağım:

     Başkanlık sistemi yürütme, yasama ve yargı erklerinin keskin çizgilerle birbirinden ayrıldığı bir yönetim sistemidir. Başkan halkın oylarıyla seçilir ve kendi seçeceği bakanlarla birlikte kuracağı hükümet yürütme erkini oluşturur. Meclis ise yasama erkini oluşturur ve vekiller devletin işleyişini düzenleyen kanunları çıkartır ve hükümeti belirli kurallar içerisinde denetler. Herhangi bir seçim barajına ihtiyaç yoktur çünkü hükümet meclis içerisinden kurulmadığı için yönetimde istikrar sorunu bulunmamaktadır. Böylece her siyasi düşünce kendisini mecliste ifade edebilmektedir. Bu da temsilde adaleti sağlamaktadır. Yargı ise siyasetten tamamen bağımsız yargıçlardan oluşmaktadır.

     Başkanlık sistemi; yerelde vali belediye başkanı ikilemini seçilmiş vali ve güçlü yerel yönetimlerle aşabilecek tek sistemdir. Mardin'in Konya'nın İzmir'in derdini Ankara duyuncaya kadar yerelde seçilmiş vali çözecektir. Böylelikle Manisa'da donda mahsulü zarar gören çiftçi destek primi almak için soluğu Ankara'da almayacaktır.

    Son olarak Başkanlık sistemini siyasetçilerin tüm konuştuklarını unutup sağlam kafayla değerlendirmenizi istirham ediyorum.

0 yorum :

Yorum Gönder