6 Mayıs 2015 Çarşamba

Afyon'da Ev Arama Sanatı

     Bugün sizlerle Afyon'da ev ararken edindiğim deneyimlerimi paylaşacağım. Afyon'da binalar genellikle 3 veya 4 katlı ve merkez mahallelerde her parsel dolu. Ancak eski binalar yıkılıp yerine yine aynı kat sayısında binalar yapılıyor. (Öyle büyük şehirlerdeki gibi 4 kat yık 10 kat yap uygulaması burada yok) Bu sebeple Afyon merkezde bitmeyen bir konut ihtiyacı var. Bu da kiralık daire sayısına da etki ediyor.

      Afyon'da şehir merkezinde oturayım işime devlet dairelerine yakın olayım diye düşünüyorsanız (Dumlupınar Mah, Marulcu Mah, Cumhuriyet Mah, Karaman Mah, Derviş Paşa Mah, vb.) düzgün bir dairenin (2+1 3+1) kira fiyatları 750-1000 TL aralığında ve bu binaların çoğunda afjet (jeotermal enerjiyle) ısınma sistemi var. Genellikle kira bedellerine afjet ısınma bedeli dahil oluyor. Dahil olmazsa her ay 100-200 TL bandında olacağını düşünebilirsiniz. Bazı binalarda da hala merkezi ısınma sistemi var. Bu binalarda ise apartman yöneticisinin tavrına göre yıllık veya aylık kömür bedeli ödeniyor.

     Şehir merkezine yürüme mesafesinde oturmayı düşünenler için Örnekevler ve Güvenevler mahalleleri uygun olacaktır. Her iki mahalle de nezih sakin ve temizdir. Komşuluk ilişkileri fena değildir. Kira bedeli olarak ise 600-750 TL'yi gözden çıkarmanız gerekir. Okul çağında çocuğu olanlar için bu iki mahallenin de okulları iyi.

      Sahipata, Eşrefpaşa, Kanlıca, Ali İhsan Paşa, Ataköy gibi mahalleler ise şehir merkezine bir minibüs mesafesindeki yeni yerleşim yerleri. Bu mahallelerde yeni daire bulma imkanınız daha yüksek (Mobilyası çok ve kaba olanlar dikkat etsin yeni yapılan dairelerin odaları daha ufak; ah bu müteahhitlerin 2+1'den 3+1 çıkartma gayretleri yok mu!) Kira bedelleri ise 450-600 TL aralığında değişiyor.

       Bir de Afyon'un Uydukent  gerçeği var. Şehir merkezine uzak bir semt olmasına rağmen "seçkin" insanların oturduğu bir muhit olduğu ve daireler 120 m2'den başladığı için kira bedelleri 1000 TL civarında. Uydukent aynı zamanda otogara ve yeni yapılan hastanelere yakın.

       Kiralık daire ararken yeterince vaktiniz yoksa (Sahipata, Eşrefpaşa, Kanlıca, Ali İhsan Paşa, Ataköy gibi mahalleler dışında) merkez mahallerde sahibinden ev arama çabasına girmeyin. Emlakçıya (sıkı bir pazarlıkla) 500-600 TL ödemeye kendinizi hazırlayın.

           Ev taşımak için Afyon'da en bilindik firma ise Eşit Nakliyat. Bunun da 2000-2500 TL aralığında bir bedeli olacaktır.

           Benden bugünlük bu kadar görüşmek üzere...
       

2 yorum :

  1. merhabalar, yazılarınız için çok teşekkürler. bir sorum olacaktı zafer mahallesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zafer Mahallesi Afyon Müzesinden DSİ Şube Müdürlüğü'ne kadar giden bir mahalle. Müzenin etrafındaki binalar genellikle eski ama şehir merkezine yürüme mesafesinde. DSİ'ye doğru gidildikçe yeni daireler bulabilirsiniz. Ama bu sefer de şehir merkezine gitmek için 5 dakikalığına da olsa minibüse binmeniz lazım.

      Sil