12 Haziran 2015 Cuma

Afyon'da Seçimleri Nasıl Okumalı?







     Afyon'da partilerin çıkarttığı milletvekili sayısında her hangi bir değişiklik olmadı. Ak Partiden 3 (Halil Ürün, Ali Özkaya, Remziye Sıvacı), MHP'den 1 (Mehmet Parsak), CHP'den 1 (Burcu Kayıkçı) vekil meclisin yolunu tuttu.

     Ak Parti 2011 seçimlerine göre 8 puan kaybedip % 60'dan % 52'ye gerilese de milletvekili sayısını korudu. Bu düşüş milliyetçi muhafazakar kesimin Ak Partiye bir ihtarı olarak algılanabilir. Ak Parti yönetiminin temayül yoklamalarını (Yoklama sonuçları: Halil Ürün 1430, Ali Özkaya 1023, Fatma Mercan 862, Semai Kaya 786, Şükrü Ersoylu 734, Fatih Beder 689, Mustafa Tarlacı 631, Abdülkadir Yılmaz 610, Rahmi Arıkan 531) ilk iki sıra hariç dikkate almadığı ortadadır. Temayül yoklamalarına girmeyen Remziye Sıvacı'nın üçüncü, Akif Özkaldı'nın ise dördüncü sıradan aday gösterilmesi il teşkilatında tepkiyle karşılandı ve şevkini kırdı.

     CHP Afyon'da mevcut kemik oyunu korudu. Yerel seçimlerde Ak Parti karşısında en güçlü aday olan Fatih Çetinkaya'ya oy veren CHP seçmeni kendi partisine döndü. İl teşkilatını diri tutabilmek için ön seçimle belirlediği Burcu Kayıkçı'yı aday gösteren CHP yönetimi her hangi bir sürpriz ile karşılaşmamış oldu.

     MHP 2011 seçimlerine göre oy oranını 7 puan arttırmış olsa da yerel seçimlerde yakaladığı rüzgarı devam ettiremedi. Yerel seçimlerde Belediye başkanı adayı Fatih Çetinkaya'nın şehir tarafından sahip çıkılmasının etkisiyle, CHP'li seçmenin üçte ikisinin (+10 puan) desteğiyle ve en önemlisi İl Teşkilatının büyük inanmışlığı ve özverisiyle 42,50 puana ulaşarak tarihi rekora imza attı. MHP; CHP seçmeni hariç potansiyel oy oranını %31,50'lere (42,50-(16,40-5,30)) çıkartmıştı. Kısacası MHP 2011 seçimlerine göre oy oranını arttırsa da 2014 yerel seçimlerinde kazandığı 6 puan'lık potansiyel sağ seçmeni kaybetti. Eğer bu seçimlerde o seçmeni tutabilseydi 2. vekili meclise gönderebilirdi. Bu düşüşün en büyük nedeni Bahçelinin MYK kontenjanından gelen Mehmet Parsak'ı birinci sıraya yerleştirip Fatih Çetinkaya'yı seçilemeyecek yerden 3. sıradan aday göstermesi oldu. Bu durum İl teşkilatının ve gönüllülük esasına göre çalışan Afyon'luların hevesini kırdı ve MHP bir vekilinden oldu.

       İnşallah seçilen vekiller Afyonkarahisar'a marka şehir olma yolunda katma değer katacak projeler bulur veya bu projeleri destekler ve kazanan Afyonkarahisar olur.

     
    

0 yorum :

Yorum Gönder