20 Nisan 2016 Çarşamba

AFYON’A TRAMVAY YAKIŞIR: AFYONRAY


     Afyonkarahisar; ulaşım yollarının tam merkezinde yer alması ve batısında İzmir, doğusunda Konya, kuzeyinde Eskişehir ve güneyinde Antalya’ya birkaç saatlik mesafesiyle büyük bir avantaja sahip. Fakat bu zamana kadar gelen yerel yönetimlerin vizyonsuzlukları nedeniyle Eskişehir, Denizli ve Konya’nın gölgesinde kalmış ülkemizin büyük gelişiminden yeterli katkıyı alamamıştır. 

     Afyonkarahisar; ilk önce Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesiyle 2017 yılında Ankara’ya, 2019 yılında İzmir’e, daha sonra Antalya-Eskişehir yüksek hızlı tren projesiyle 2020 yılında Antalya’ya ve Eskişehir’e bağlanacak. Kısacası önümüzdeki 5 yıl içerisinde Afyonkarahisar bölgenin yükselen yıldızı ve herkesin uğrak noktası olacak.

     Afyonkarahisar’ın şu an için İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere kıyasla trafik sorunu olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat şehrin önemli noktalarını birbirine bağlayan düzenli olarak çalışan bir ulaşım sistemi de yok. Şehrin ulaşımı; birbirine geçmiş minibüs ve otobüs ağları yumağı şeklinde. Özellikle dışarıdan gelen turistlerin yardım almadan bir yerden başka bir yere ulaşması mümkün değil. İşte bu nedenle Afyonkarahisar’ın şehrin önemli uğrak yerlerini tek seferde birbirine bağlayacak hafif raylı sisteme ihtiyacı var.

     Belediye Başkanı Burhanettin Çoban 2014 yerel seçimleri öncesi şehir meydanı projesiyle birlikte tramvay projesi vaadinde bulunmuş fakat detay vermemişti. Biz de Afyonkarahisar’ımızın gelişimi için üzerinde detay çalışması yapılarak şehrimize kazandırılabilecek bir tramvay güzergahı hazırladık.

     Afyonray; Özdilek’den Yaylabağı Termal tesislerine giden T1 Kocatepe (Kırmızı) hattı ve Otogarı şehir merkezine ve en son Gara bağlayan T2 Zafer (Mavi) hattı olmak birbirine entegre iki hattan oluşuyor. Böylece Afyon’da termal tesislere tatil için gelen bir turist birkaç dakika içerisinde otogara ve şehir merkezine ulaşabilecek, Uzun çarşıdan alışverişini yapıp Eski Afyon evlerini gezebilecek, Tarihi İmaret camisinde namazını kılıp, Afyon Kalesine çıkabilecek. Eğer alışveriş merkezine gitmek isterse birkaç dakika içerisinde Özdilek ve Afium’a uluşabilecek.

     Antalya’da denize giren bir turist bir buçuk saat yolculuk ardından (genişletilerek yüksek hızlı tren garı haline dönüştürülecek olan) Ali Çetinkaya Garında inerek Afyonray ile birkaç dakikada Yaylabağındaki termal tesislere kavuşup şifalı sularda hamam keyfi yapabilecek.

     Üniversite öğrencileri şehir merkezinden Afyonrayı kullanarak birkaç dakika içerisinde hem yurtlarına ve Ahmet Necdet Sezer kampüsüne hem de Otogar ve Gara ulaşabilecek. 

     Afyonray Afyonluların şehir dışında olan Tıp Fakültesi Hastanesi ve Devlet Hastanesine ulaşım sorunu çözecek. Ayrıca Afyonray sayesinde tüm şehri dolanmadan boşa vakit kaybetmeden birkaç dakika içerisinde ister Özdilek’e isterse Yaylabağı’ndaki termal tesislere gidebilecek.

     Tekrardan hatırlatmak gerekirse; Türkiye’nin büyük kalkınma planı çerçevesinde ulaşıma açılacak yeni YHT hatları ile bölgenin merkezine oturacak olan şehrimizin ülkemizin gelişen vizyonunun gerisinde kalmaması ve gelişmeye yenilenmeye devam etmesi için Afyonray şart. 

     Elimden geldiğince Afyonkarahisar’ın hafif raylı sisteme olan ihtiyacını ve Afyonray’ın şehir vizyonuna yapacağı katkıyı anlatmaya çalıştım. Artık bundan sonrası Afyonkarahisar Belediyesine, Ulaştırma Bakanlığımıza ve değerli bakanımız Veysel Eroğlu’na kalmış durumda.

     Güzel şehrimiz Afyonkarahisar’ın tarihiyle, tabiatıyla, termaliyle hak ettiği konuma gelmesi dileğiyle…

0 yorum :

Yorum Gönder