27 Nisan 2016 Çarşamba

Afyonkarahisar Takımına Sahip Çık: Afjet Afyonspor 3. Lig'de


     Bal Ligi 7. Grubu şampiyonluğunu haftalar öncesinde ilan eden  Afjet Afyonspor play-off maçında Halide Edip Adıvarspor'u 2-0 mağlup ederek 3. lige çıktı. Böylece 2011-2012 sezonunda yer aldığı 3. lige dört sezonun ardından 2016-2017 sezonunda geri dönmüş olacak.

     Afyonkarahisar şehri ilk kez 1967-1968 sezonunda 2. liginde Afyonspor ismiyle temsil edilmiştir. Mor-beyaz olan renklerini kentin sembolü haşhaş çiçeğinden almıştır. Kentin desteğini arkasına alan Afyonspor 6 sezon boyunca 2. ligde mücadele etmiş, 1973-1974 sezonunda ilk kez 3. ligde yer almış ve sezon sonu amatör lige düşmesi sonucu kapanmıştır.

     10 yıl boyunca profesyonel liglerde temsil edilmeyen Afyonkarahisar şehri bordo-beyaz renklerle Yeni Afyonspor adıyla 1983-1984 sezonunda 2. ligde tekrardan kendine yer bulmuştur. 21 sezon boyunca  2. ve 3. liglerde yer alan şehir takımı 2003-2004 sezonunda amatör lige düşmesi sonucu tekrardan kapanmıştır.

     3. lige çıkan Afyon Şekerspor isim değişikliğine giderek Afyonkarahisarspor ismini alarak tekrardan 2005-2006 sezonunda 3. lige dönüş yapmıştır. 7 sezon boyunca 2. ve 3. liglerde yer alan şehir takımı 2011-2012 sezonunda önce BAL ligine ardından da 2012-2013 sezonunda da Yerel Amatör Lige düşmüş ve tekrardan kapatılmıştır.

     Nihayet, Sahipataspor'un isim değiştirmesiyle kurulan Afjet Afyonspor 2013-2014 yılında Süper Amatör ligde yer almış ilk sezonda üst lige çıkarak 2014-2015 sezonunu BAL 7. Grubunda 2. sırada tamamlamış ve kıl payı 3. ligi kaçırmıştır.


     2015 yılında yapımı tamamlanan Afyon Arena'da maçlarını oynayacak olan Afjet Afyonspor'un başkanlığını Salih Sel, teknik direktörlüğünü ise Cüneyt Tiryaki yapmaktadır.

     Afjet Afyonspor'un bu sezonki (2015-2016) başarısında büyük pay sahibi olan Mirlan Muzaev, Ömer Faruk Ermeç, Toma Tabatadze ve Hakan Doğan performanslarını artırarak devam ettirebilir ve gelecek vaad eden ve tecrübeli futbolculardan etkili bir kadro kurulabilirse 2. lige yükselir.


     Takım üzerine düşeni yaptı, şimdi sıza bizde. Afyonkarahisar halkı olarak şehrin takımı Afjet Afyonspor'a sahip çıkmalıyız. Biz destek olur stadı doldurursak inşallah Afyon Arena Stadında bir kaç sezon içinde PTT 1. Lig maçlarını izleriz. Hatta iş adamları taşın altına elini koyarsa Afjet Afyonspor Süper lige bile yükselir.

     Haydi Bismillah diyelim ve Eylül ayını sabırsızlıkla bekleyelim...

20 Nisan 2016 Çarşamba

AFYON’A TRAMVAY YAKIŞIR: AFYONRAY


     Afyonkarahisar; ulaşım yollarının tam merkezinde yer alması ve batısında İzmir, doğusunda Konya, kuzeyinde Eskişehir ve güneyinde Antalya’ya birkaç saatlik mesafesiyle büyük bir avantaja sahip. Fakat bu zamana kadar gelen yerel yönetimlerin vizyonsuzlukları nedeniyle Eskişehir, Denizli ve Konya’nın gölgesinde kalmış ülkemizin büyük gelişiminden yeterli katkıyı alamamıştır. 

     Afyonkarahisar; ilk önce Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesiyle 2017 yılında Ankara’ya, 2019 yılında İzmir’e, daha sonra Antalya-Eskişehir yüksek hızlı tren projesiyle 2020 yılında Antalya’ya ve Eskişehir’e bağlanacak. Kısacası önümüzdeki 5 yıl içerisinde Afyonkarahisar bölgenin yükselen yıldızı ve herkesin uğrak noktası olacak.

     Afyonkarahisar’ın şu an için İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere kıyasla trafik sorunu olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat şehrin önemli noktalarını birbirine bağlayan düzenli olarak çalışan bir ulaşım sistemi de yok. Şehrin ulaşımı; birbirine geçmiş minibüs ve otobüs ağları yumağı şeklinde. Özellikle dışarıdan gelen turistlerin yardım almadan bir yerden başka bir yere ulaşması mümkün değil. İşte bu nedenle Afyonkarahisar’ın şehrin önemli uğrak yerlerini tek seferde birbirine bağlayacak hafif raylı sisteme ihtiyacı var.

     Belediye Başkanı Burhanettin Çoban 2014 yerel seçimleri öncesi şehir meydanı projesiyle birlikte tramvay projesi vaadinde bulunmuş fakat detay vermemişti. Biz de Afyonkarahisar’ımızın gelişimi için üzerinde detay çalışması yapılarak şehrimize kazandırılabilecek bir tramvay güzergahı hazırladık.

     Afyonray; Özdilek’den Yaylabağı Termal tesislerine giden T1 Kocatepe (Kırmızı) hattı ve Otogarı şehir merkezine ve en son Gara bağlayan T2 Zafer (Mavi) hattı olmak birbirine entegre iki hattan oluşuyor. Böylece Afyon’da termal tesislere tatil için gelen bir turist birkaç dakika içerisinde otogara ve şehir merkezine ulaşabilecek, Uzun çarşıdan alışverişini yapıp Eski Afyon evlerini gezebilecek, Tarihi İmaret camisinde namazını kılıp, Afyon Kalesine çıkabilecek. Eğer alışveriş merkezine gitmek isterse birkaç dakika içerisinde Özdilek ve Afium’a uluşabilecek.

     Antalya’da denize giren bir turist bir buçuk saat yolculuk ardından (genişletilerek yüksek hızlı tren garı haline dönüştürülecek olan) Ali Çetinkaya Garında inerek Afyonray ile birkaç dakikada Yaylabağındaki termal tesislere kavuşup şifalı sularda hamam keyfi yapabilecek.

     Üniversite öğrencileri şehir merkezinden Afyonrayı kullanarak birkaç dakika içerisinde hem yurtlarına ve Ahmet Necdet Sezer kampüsüne hem de Otogar ve Gara ulaşabilecek. 

     Afyonray Afyonluların şehir dışında olan Tıp Fakültesi Hastanesi ve Devlet Hastanesine ulaşım sorunu çözecek. Ayrıca Afyonray sayesinde tüm şehri dolanmadan boşa vakit kaybetmeden birkaç dakika içerisinde ister Özdilek’e isterse Yaylabağı’ndaki termal tesislere gidebilecek.

     Tekrardan hatırlatmak gerekirse; Türkiye’nin büyük kalkınma planı çerçevesinde ulaşıma açılacak yeni YHT hatları ile bölgenin merkezine oturacak olan şehrimizin ülkemizin gelişen vizyonunun gerisinde kalmaması ve gelişmeye yenilenmeye devam etmesi için Afyonray şart. 

     Elimden geldiğince Afyonkarahisar’ın hafif raylı sisteme olan ihtiyacını ve Afyonray’ın şehir vizyonuna yapacağı katkıyı anlatmaya çalıştım. Artık bundan sonrası Afyonkarahisar Belediyesine, Ulaştırma Bakanlığımıza ve değerli bakanımız Veysel Eroğlu’na kalmış durumda.

     Güzel şehrimiz Afyonkarahisar’ın tarihiyle, tabiatıyla, termaliyle hak ettiği konuma gelmesi dileğiyle…