4 Aralık 2017 Pazartesi

Bekçiler Geri Dönüyor: Kimi Öğretmen Kimisi Mühendis!


Bekçi deyince çoğumuzun aklına ilk gelen Kemal Sunal'ın baş rolünde oynadığı Bekçiler Kralı filmidir. 1985 yılında geri görevlere çekilen bekçiler 2016 yılında yapılan yasal düzenleme ile emniyet sistemine nihayet geri döndüler. Hatta eğitimlerini tamamlayanlar geçtiğimiz aylarda İstanbul'da göreve başladılar.

Ülkemizin çeşitli illerinde alım ilanları devam ediyor. Başvuru şartları arasında beden kitle endeksi, en az bir yıllık ikametgah, 30 yaşından büyük olmamak gibi şartlar var. Ama benim takıldığım nokta öğrenim durumu alt şartı olarak "en az lise mezunu olmak" belirtilmesine rağmen üst sınırın belirlenmemiş olması.

Ülkemizde lisans mezunu bir çok işsiz var. YÖK ve üniversitelerin plansızca açtığı Fen-Edebiyat, İİBF, Eğitim hatta Mühendislik Fakültesi mezunu bir çok fizikçi, biyolog, matematikçi, istatistikçi, işletmeci, jeolog, tekstil mühendisi, ziraat mühendisi, öğretmen şu an işsiz. Hükümet bir çok tartışmaya rağmen üniversite mezunları arasındaki işsizliğe son vermek için 2005 yılında yasal değişikliğe giderek lisans mezunlarına polis olma imkanı tanıdı. Ve o dönemden bugüne bir çok güzide üniversite mezunu 4 ila 5 yıl eğitimini gördükleri mesleki formasyonların çok dışında bir işe adım attı ve 6 ayda polis oluverdiler.

Şimdi de benzer bir şekilde, bir çok şehrimizde bekçi ilanlarına başvurular devam ediyor ve üniversite mezunlarının ilgisi büyük. Öğretmeninden biyologuna, mühendisinden matematikçisine herkes sırada ve akıllarında alacakları 3000 TL'ye yakın maaş.

Liyakat "bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu" olarak geçiyor TDK sözlüğünde. Her ne kadar halk arasında layık olmayan kişilerin idareci olması üzerine kullanılsa da kamu idaresi için liyakat; işi uygun kişiye vermektir.

Öyleyse sorarım size bekçilik; her hangi bir mesleki eğitim aldırılmadan üniversite rüyasıyla ÖSS sınavı kapısında heba edilen düz lise mezunu bir gence mi yoksa 4 yıl boyunca öğretmen olmak aşkıyla okumuş lisans mezununa mı daha uygun bir meslek/görevdir? Veya aynı soruyu şöyle soralım: Kuracağı/çalışacağı bir işletmede tarım ve hayvancılığa dair yapacağı yenilikleri hayal eden bir ziraat mühendisi veya Orta Asyadan Selçukluya, Osmanlıdan Milli Mücadele yıllarına her anı ilmek ilmek beynine dokuyarak okuyan ve bu milli şuuru öğrencilerine aşılamak hayalindeki bir tarih öğretmeni bekçilik mesleğini nasıl benimseyip başarılı olabilir? Ki gecenin kartalı olan bekçiler akşam 7 sabah 5 tüm mahallede devriye atarak bizi suçlulara karşı koruyacak emniyet sisteminin bel kemiğini oluşturacaklar.